Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Osobe, która wpisała temat proszę o rozwinięcie myśli.
To mój temat
Odbyłem niedawno rozmowę z osobą z innej wspólnoty 12 krokowej. Jest to osoba o dużym doświadczeniu w temacie Tradycji, jak i też Koncepcji.
Zapytałem ta osobę, czy może zrobić dla nas ( minimum dla służebnych intergrupy, ale i też mandatariuszy ( jak będą inne osoby to też fajnie)) warsztaty z 12 tradycji i koncepcji?
Ta osoba wyraziła zgodę i chęć.
I tak gdzieś od połowy stycznia w czwartek o godzinie 21.00 w pokoju na Skype mogły by się zacząć warsztaty.
Które pomogą nam lepiej zrozumieć Tradycje jak i też Koncepcje.
Przed przystąpieniem zachęcam do przeczytania naszych Tradycji.
Zgłaszam prostą propozycję, aby rozdział o Tradycjach DDA z BRB czytać i omawiać na spotkaniach macierzystych grup grup DDA po jednej tradycji DDA na miesiąc. Moim skromnym zdaniem nie potrzebujemy robić cyrku w formie zapraszania kogoś z innej wspólnoty 12 kroków aby tłumaczył nam Tradycje DDA. Uważam, że można zdrowieć na programie DDA bez przerabiania i stosowania tradycji DDA w życiu.
Ostatnio edytowany przez Janek (2018-12-20 21:02:53)
My w grupie przerabiamy tradycje, choc wiele z tego nie wynika. Znajomosc tradycji jest wazna przy podejmowaniu sluzb a wiec zdrowieniu. Moim zdaniem dodatkowa wiedza nikomu nie za szkodzi. Mysli sie bardzo ten kto uwaza ze juz wszystko wie na pewno.
Powtórzę sugestię: Nie róbmy cyrku ze zapraszaniem osób z innych programów 12 kroków bo będziemy musieli za kilka lat odkręcać to co "namącą" w głowach DDA "misjonarze tradycji" z innych programów 12 kroków! Jest cały rozdział w BRB poświęcony 12 Tradycjom DDA i jest co najważniejsze napisany naprawdę jasno i konkretnie.
Ostatnio edytowany przez Janek (2018-12-30 04:49:23)
Prosze nie uzywac negatywnych porownan. Chodzi mi o sformulowanie "Nie robmy cyrku." i pisac wlacznie o swoim doswiadczeniu.
Ponizej przytaczam fragment BRB o tradycjach:
"Dwanaście Tradycji DDA zostało opracowane w oparciu o Dwanaście Tradycji
Anonimowych Alkoholików. Nasze grupy, Intergrupy, oraz Służby Światowe zostały
utworzone w oparciu o wzór, który doskonale sprawdził się we wspólnocie AA. W tym
tekście używamy przykładów pochodzacych ze wspólnoty AA, jednak poniższe rozważania
szczegółowo przedstawiają praktyczne użycie tradycji we wspólnocie DDA."
Dlatego nie widze nic zlego w uczestnictwie w warsztatach tradycji organizowanych przez AA bo nasze tradycje wzorowane sa na ich tradycjach.
Proszę nie używać manipulacji, że nie wolno krytykować pomysłów, gdyż każde normalne forum jest miejscem wymiany poglądów i może być miejscem krytyki pomysłów. W BRB jest zawarta jasna sugestia, żeby Tradycje DDA przerabiać co miesiąc na spotkaniu grupy DDA, bo Program DDA jest Programem 12 Kroków i 12 Tradycji DDA. Proszę przeczytać ze zrozumieniem BRB bo tam wiele rzeczy dotyczących Kroków i Tradycji DDA jest jasno jest wyjaśnionych i nie ma potrzeby tworzyć problemów i potem bohatersko szukać do nich rozwiązań.
Ostatnio edytowany przez Janek (2019-01-07 19:13:57)
Strony: 1